Dagelijkse draadjes

Blogje over mijn dagelijkse bezigheden al dan niet wollig.

woensdag, maart 28

een ongeluk zit in een klein hoekje

Ik had de gele acryl maar net op tijd af ik heb als een gek zitten knoddelen vanochtend. Gisteravond was het garen nog een beetje nattig/vochtig en vandaag hadden ze het al nodig op school. Maar goed de juffen en kinderen waren er bij mee en daar doe je het tenslotte voor. Hoewel geel helemaal niet mijn kleur is gaf het me wel een heel erg paasgevoel al dat geel.

Afgezien van het knoddelen niks wolligs gedaan vandaag want om 11 uur vanochtend werd ik gebeld door een collega van mijn man, dat manlief met zijn hand tussen een machine had gezeten en op weg was naar het ziekenhuis. Op mijn vraag of het erg was zei de collega 'het is best wel erg'. Dus ik had tijdens mijn rit naar het ziekenhuis al wilde visioenen van vingers die eraflagen (manlief werk in een houtzagerij, weliswaar niet zelf aan de machines maar toch). In het ziekenhuis gekomen bleek dat gelukkig alle vingers er nog aanzaten. Volgens mij was de opluchting op mijn gezicht af te lezen.
Het was geen zaag maar iets met rollen waar hij tussen had gezeten. Zijn hele hand is behoorlijk gehavend en zijn ringvinger het ergste, bovenste kootje gebroken, een doorgesneden pees en een zeer legubere wond tot op het bot. Om 3 uur s'middags lag hij in de OK om het geheel te laten herstellen door een plastisch chirurg. Er zit (oh griezel) een pen door zijn vinger. Ook mocht hij een nachtje blijven in het ziekenhuis. Morgenmiddag mag ik hem na 2 uur weer ophalen. .
Zo hadden zowel hij als ik een hele andere woensdag dan we verwacht hadden bij het opstaan vanochtend. Wat wel weer leuk is (voor mij dan) is dat hij nu gezellig een tijdje thuis is. Maar dat zal hij zelf vast anders zien ........

dinsdag, maart 27

geel en geler


Het is niet zo duidelijk te zien, maar mijn nagels en handen zijn helemaal geel. Veel geler dan de wol acryl is geworden.
In totaal zijn dit 12 bollen van 100 gram. Dat zijn heel wat pompoenkuikens.

Ik kan geen geel meer zien en toch ben ik aan het haken met gele katoen geweest. Een versiersel voor aan de paastak van dochterlief op school. Het is gehaakt van katoen om zo een plastic ei.

Al een tijdje heb ik al een paas seizoentafel staan. Staat wel weer gezellig, vooral de kinderen vinden het erg leuk. Ik heb een tijdje heel fanatiek seizoentafelpopjes gemaakt. Vind het nog steeds erg leukom te doen, maar ik heb ondertussen een hele bak vol met popjes en vind het voor voorlopig wel genoeg.

Omdat ik toch aan het verven was heb ik gelijk de streng wol voor mijn maatje van de magische bolwolruil geverfd.
Ook ben ik bezig met het zelfgemaakte kadootje, maar dat wilde eerst niet helemaal lukken. Mijn eerste maaksel werd helemaal niet leuk, dus dat heb ik weer uitgehaald. Nu ben ik iets anders aan het het maken en het wordt (denk ik) wel leuk.

maandag, maart 26

sokkenwolletjes

Ik had wel eens vaker in de webwinkel met deze mooie sokkenwolletjes gekeken en ook op e-Bay kan je vaak zulke wolletjes kopen, maar die losse draadjes leek mij toch helemaal niet lekker breien. Maar nu las ik laatst bij iemand dat het even wennen is maar dat wel goed gaat.

Ik ga nu proberen om zo een draadje zelf te fabriceren. Ik heb 2 konen met enkeldraads sokkenwol en normaal spin ik met mijn spinnenwiel 4 draadjes tot één draad gekabeld garen. Dit is best wel veel trapwerk want eerst moeten er 2 draadjes rechtsom getwist, dan nog eens 2 draadjes rechtsom getwist. En die 2-draads draadjes twijn ik dan linksom tot een 4-draads gekabeld garen. Om 100 gram garen te maken ben ik toch wel een uurtje of zo bezig, een draadje spinnen van ruwe wol is toch leuker.

Dat losse draadjes garen is volgens mij met een wolwinder getwist. Misschien gaat wel niet zo makkelijk als ik denk maar ik ga het gewoon proberen, het gaat vast makkelijker dan met het spinnenwiel.

klein

Van het weekeinde een baby sok/slofje gemaakt, voor de juf van mijn oudste. Juf gaat eind van deze maand met zwangerschapsverlof en zoonlief wilde graag een paar sokjes geven.
Zoon heeft de wol geverfd en ik heb het sokje gemaakt. Vond het moeilijk om de juiste maat te krijgen. Had eerste een veels te groot sokje gemaakt (met 40 steken opzet). Dit sokje heeft 32 steken opzet. Was snel gemaakt, sokje 2 is ook al bijna klaar.

Van de week kwam ik erachter dat de wasdroger niet meer droogd zoals zou moeten. Het is een droger met een sensor en die voelt als het ware of de was droog is en dan stopt hij. Nu denk ik dat de sensor stuk is, want 9 van de 10x is de was niet droog. De eerste paar keer dacht ik nog dat ik iets verkeerd had ingesteld of zo, maar na goed opletten wist ik dat het aan de droger lag.
Manlief heeft er al eens eerder iets aan gerepareerd maar hij had er nu geen zin in en heeft een nieuwe droger besteld. Een Miele met een lichtje in de trommel !!!! Hoe verzinnen ze het.

Dacht ik klaar te zijn met het acryl verven, zijn de juffen zo enthousiast dat mij vanochtend is gevraagd of ik nog meer wol wil verven. Om te beginnen 10 bollen....
Ik kan slecht nee zeggen en heb dus ja gezegd. Maar ik vind het niet erg, wel heb ik gevraagd of ze er al strengen van willen maken, want dat vind ik zo een rot werk.

Op het blog van Gea las ik over een reunie van de lagere school. Dat lijkt me zo leuk, maar mijn basisschool bestaat helemaal niet meer. Ik zat op de Kohnstammschool in Amsterdam Osdorp. En daar waar mijn school stond staan nu flats. Mijn zwager en schoonzus hebben daar toevallig een huis gekocht en kijken vanuit hun achterbalkon precies op de flat die staat op de plaats waar ik vroeger speelde op het schoolplein.
Heel af en toe rijd ik nog door mijn oude straat (Jan Smitstraat) maar deze huizen staan ook op het punt om afgebroken te worden.
Als ik er nu zo doorheen rij vind ik het allemaal zo klein; in mijn herinnering waren de straten enorm wijds en het parkje heel groot. Nu blijkt dat het parkje niet meer dan een brede strook gras was met wat bomen. En de straten zijn ook zo breed niet meer.

Ik ben wel eens aan het snuffelen geweest op schoolbank (en nog meer van dat soort) maar kon toen niemand vinden van mijn oude school. Lijkt me wel leuk om klasgenootjes na 30 jaar weer eens te zien.

donderdag, maart 22

Sensationele sokken

Gisteren stond de postbode voor de deur met een pakje voor mij; het boek Sensational knitted socks. Meestal begin ik altijd zomaar iets te maken uit een boek (vaak ook een van de moeilijke patroontjes) zonder eerst de uitleg te lezen en moet dan ook steeds terug bladeren. Deze keer ben ik dus begonnen met 'how to use this book'. Daar stond lees eerst de blz 8 t/m 26 en dat heb ik keurig gedaan. Toen ben ik aan de class sock (les sokje) begonnen. En het ging in 1 x goed zonder iets te hoeven uithalen.
Ook heb ik sokkenaaldjes 2mm besteld. Ik had nooit kunnen denken dat ik dat ooit nog eens zou doen. Ik breide altijd het liefste op pen 3, maar voor sokken is dat toch wel een beetje te dik.
2,5 mm is een goede maat voor sokken vind ik, maar ik heb laatst konen met sokkenwol gekocht via e-bay. En 2,5 is iets te dik voor deze wol.

Het vestje voor dochterlief heb ik in de ijskast gezet. Aangezien het iets te groot uitviel is het ook volgende jaar te dragen. Ik heb nu 2 mouwen en 2 voorpanden af, ik moet dus nog een hele rug. Eer dat ik het af heb is de winter voorbij. En ik heb er eerlijk gezegd niet zo een zin meer in. Als ik er nu in september of zo mee begin kan ze het aan als het kouder wordt.

Ik heb ook van de week blue faced leicester gekocht om te spinnen. 2 lonten in totaal 1 ons. Een licht en en iets donkere kleur bruin. Zo lekker zacht....... Ik zie hier al helemaal een paar mooie sokken in. Iets met fair isle of zo.

Maar eerst moeten de lonten nog gesponnen worden tot een draadje. En ik heb nog steeds last van mijn heup. De injectie heeft helemaal niks geholpen. Nu heb ik een afspraak in het ziekenhuis bij een orthopedisch chirurg, maar die afspraak heb ik pas 2 mei..... jeetje wat lijkt dat een eind weg. Maar goed ik loop er al meer als 4 jaar mee dat maandje kan er ook nog wel bij.

En ik weet wie mijn verwenmaatje is bij de magische wolbolruil. Ik heb al een idee welke kleuren het gaan worden, ga zelf (sokken)wol verven; is altijd leuk. Ben ook wel erg benieuwd wie mij zal hebben en wat ik zal krijgen. Geven is leuk, maar krijgen is toch ook wel vreselijk leuk.

dinsdag, maart 20

sokkerdesok

Ben helemaal in de sokken de laatste tijd. Vond het wel al eerder leuk, maar echt lekker ging het me niet af, moest nog te vaak uithalen en maakte foutjes.
Maar ik heb nu een beetje door hoe een sok in elkaar zit en daardoor wordt het nog leuker.
Bijna het hele gezin is voorzien van sokken (manlief aan kop met 3 paar sokken), het paar voor dochterlief schiet ook op.

Gisteren voor school 4 bollen witte acryl kuikengeel geverfd. Met een hele boel azijn pakte de verf redelijk. Beide jongens krijgen 200 gram mee naar school, moet genoeg zijn. En anders zijn er vast nog wel een paar kinderen in de klas die een bolletje geel mee kunnen nemen.

En mijn handwerken zonder grenzen viel gisteren in de bus. Lekker in het zonnetje (achter glas) zitten lezen. Met een lekker kopje koffie en een paar paaseitjes .....zo knus. Zo slecht als het weer in de ochtend was, zo mooi en zonnig werd het s'middags. Ik heb zo een zin de lente!!!!!!!

dinsdag, maart 13

kikkeren

Ik ben al een eeuwigheid bezig met misty garden(sjaaltje uit scraf style).
Manlief heeft de camera mee dus heb ik het sjaaltje onder tussen de scanner gelegd.
Eerst had ik te wenig wol, uitgehaald en streepjes gemaakt van effen grijs erbij. Het sjaaltje is nog lang niet af en helemaal niet onaardig maar ik heb er geen zin meer in.
Ik wilde hem maken voor bij mijn zwarte leren jas, maar ik heb een andere jas gekocht deze winter een groene.... En toen bedacht ik om het sjaaltje weg te geven, maar de gene die ik in gedachte had bleek niet van grijs te houden (en had ook een groene jas).
Dus het sjaaltje maar uitgehaald. Het sjaaltje was met een dubbele draad gebreid en die ene draad was ook weer een dubbele (hier zat een heel dun draadje mohair bij). De sjaal is nu weer 2 bolletjes wol, bij elkaar 120 gram. Genoeg voor 1 paar sokken en van die grijze heb ik trouwens een kone van ruim 800 gram.

De sokken voor zoon2 zijn af. Het teentje met de kitchener steek was even een heel gedoe. Heb ondertussen wel 5 teentjes dichtgemaasd, maar ik heb denk ik nu door hoe het moet. In ieder gval sok 2 lijkt op sok 1 en ze zitten lekker volgens zoon. Hij heeft ze aan dus foto maken volgt.
Ben gisteravond gelijk aan zijn sloffen begonnen en eentje is er (bijna) klaar. Hij moet hem straks even passen en dan kan ik hem dichtmaken. En daarna een gelijkende 2de slof te maken. Ik heb precies opgeschreven wat ik heb gedaan, dus het kan niet misgaan.

zaterdag, maart 10

knitty

Ook al is de laatste handwerken zonder grenzen nog niet in de bus de laatste knitty is er wel. Ook goed voor flink wat lees en kijkplezier.

Algelopen woensdag van Marlies een flinke zak vulwol gekregen, daar kan je tenslotte nooit genoeg van hebben. En thuis bleek mijn vulwol op te zijn, dus het komt mooi van pas.

Ik kan de kitchener steek althans ik heb een beetje door hoe het moet. Nu moet ik wel snel sok 2 afmaken anders ben ik het misschien weer vergeten. Ik ben al ver voorbij de hiel, als ik even doorbrei krijg ik hem dit weekeinde wel af.

Ik heb al weer een nieuwe opdracht gekregen, zoon 2 wil ook een paar gehaakte sloffen. Ik krijg het druk. Maar eerst de beloofde sokken voor dochterlief maken.
Toch wel leuk dat ze zo enthousiast raken, voor gebreide kleding (truien, vesten) liepen de jongens nooit zo warm. Maar het voetgebeuren valt in de smaak.

donderdag, maart 8

weven

Vanmiddag met kinderen op school geweven met de geverfde acryl. De kinderen waren helemaal enthousiast over de mooie kleurtjes. De bedoeling was dat het een soort landschap schilderijtje zou worden, maar ze vonden de kleurtjes zo mooi dat het gestreepte kleedjes zullen worden. Ook leuk......
Van de week nog 4 bolletjes kuikengeel verven in opdracht van de juffen zodat ze er paaskuikentjes (van pompoentjes) mee kunnen maken en dan is het weer gedaan met het acryl verven.

En inderdaad ik denk niet dat de wol te wassen is waarschijnlijk spoel je dan zo de kleur eruit. Ach zo om mee te knutselen is het heel geslaagd. Ik brei toch niet graag met acryl dus zal het voor eigen breiprojecten niet herhalen. En de wol die ik overhoud gaat in de knutselzak.

Ga wel weer lekker sokkenwolletjes verven, geeft toch een bevredigender resultaat. Vanmiddag het boek Sensational knitted socks besteld bij het stookhok. Ze is nu op vakantie dus moet ik nog bijna 2 weken wachten. Maar des te meer tijd om de sokken die nu nog op de pennen staan af te maken.

woensdag, maart 7

regen en acryl verven

Gisteren ben ik me daar toch een partij natgeregend. Ik heb geholpen met het project landschap bij mijn kinderen op school. Ik moest met een groepje kinderen door de wijk lopen en foto's maken van het landschap en de wijk. Ik had me bij alle drie mijn kinderen aangemeld als hulp, maar gelukkig hoefde ik bij dochterlief niet, anders was ik 3x natgeregend. Zie hier een zeer doorweek groepje kinderen die totaal geen oog handen voor hun omgeving maar alleen snel terug naar school wilde lopen. Er waren er zelf een paar helemaal nat tot op hun onderkleding. Het lijkt op de foto niet dat het hard regend maar we werden behoorlijk nat. Op een gegeven moment ging van mijn fotocamera de sluiter niet meer open. Ik heb het de hele dag verder koud gehad. In de middag moest ik dus nog een keertje lopen maar toen regende het gelukkig minder hard.

Van de week is er ook een handvaardigheidstream op school (dat is een ceatieve activiteit). Ieder jaar help ik ook daarmee en doe dan meestal iets met wol.
Aangezien het thema dit jaar landschappen is leek het mij wel leuk om met de kinderen een schilderijtje (een landschap) te gaan weven van wol.

Ik ben dus al de hele ochtend aan wolverven. Eigenlijk is het acryl want ik vond het een beetje prijzig worden om echte wol te gebruiken. De school betaald wel, maar toch.
Aangezien ik niet echt leuke kleurtje kon vinden (beetje natuur kleurtjes zocht ik) besloot ik om zelf te verven. Ik was er gewoon vanuit gegaan dat ik acryl kon verven maar dat viel nog tegen. Ik dacht het te doen met Dreamline - ik weet niet waarom maar dat leek me beter gaan dat bv colortex - maar dat ging dus helemaal niet. In de pan leek het mooi geverfd, maar je spoelde zo de kleur weg bij het uitspoelen.
Toen toch maar colortex geprobeerd en dat ging best redelijk. De kleuren worden niet heel fel, maar dat is misschien juist wel mooi.
Strakjes of morgenochtend de weefraampjes in elkaar timmeren en dat is het klaar. Altijd wel veel werk, maar het is erg leuk om te doen. De kinderen zijn altijd erg enthousiast en daar doe je het tenslotte voor.

Vanavond weer breicafe in Alkmaar, altijd wel gezellig. Kan ik de teen van de sok voor zoon 2 afmaken. Ik was ook al een heel eind met sok 2 maar het boordje leek smaller dan die van sok 1. Bleek ik minder steken opgezet te hebben. Dus maar uitgehaald, nu heb ik nog maar net 5cm boord.

Ook heb ik me weer aangemeld bij de magische bolwolruil was de laatste keer erg leuk. Nu weet ik wat de bedoeling is, dus dat maakt het wat makkelijker.

Ik vraag me af wanneer de nieuw handwerken zonder grenzen uitkomt. Het feb/mrt nummer van verleden jaar had ik mee genomen op skivakantie, dus ik had dit jaar het feb/mrt nummer ook zo rond de voorjaarsvakantie verwacht. Maar tot nu heb ik nog niks ontvangen. Het lijkt zo lang geleden dat ik laatste nummer in de bus kreeg.

dinsdag, maart 6

Weer thuis en nog helemaal heel

We zijn weer thuis na een heerlijk weekje skieen in de Italiaanse dolomieten.
Toen we daar aankwamen was het een beetje aan het mieseren en ik werd er helemaal mismoedig van. Had ik daar bijna 1200 km voor gereden??? Maar de mevrouw van het appartement verzekerde me dat er sneeuw was voorspeld en dat er bovenop en berg genoeg sneeuw lag. En inderdaad boven op de piste lag meer dan genoeg sneeuw en het heeft zelfs een paar dagen ook overdag flink gesneeuwd. Hier rollenbollen mijn kinderen door een flink pak sneeuw. Het was van die mooie knisperende sneeuw, waar je niet nat van werd. Het was lekker zonnig en helemaal niet koud. Meestal heb ik ijskouden handen en voeten, maar dit jaar niet.
Kortom we hebben een heerlijk en actief weekje gehad, we zijn totaal niet uitgerust maar hebben wel het gevoel dat we er weer helemaal tegenaan kunnen.

Ik heb wel één hele sok gebreid. Da's meer dan verleden jaar, toen had ik ook breiwerk werk maar heb ik die tas niet eens opengedaan. Het is een sok voor zoon 2, die was erg enthousiast geworden na de verhalen van zijn broer over hoe lekker zijn door mama gebreide sokken wel niet zaten.
Ik heb een draad getwijnd van 4 draden enkeldraads sokkenwol. Deze heb ik met het spinnenwiel gekabeld getwijnd. Dat wil zeggen 2x 2 draden om elkaar rechtsom twinsten en dan die dubbele draden linksom twijnen. Zo onstaat er een mooi 4-draads garen. Deze heb ik samen met zoon 2 geverfd in de door hem uitgekozen kleurtjes (oranje, bruin, grijs en groen). De teen moet nog, morgen tijdens het breicafe gaat Jenneke mij de kitchener steek leren. In de theorie heb ik me al verdiept nu nog de praktijk onder de teen ..... ehhh knie krijgen.

Sok 2 schiet al aardig op ben bijna bij de hiel. Hierna ga ik sokken voor dochterlief maken maar deze krijgen een ajourpatroontje. Ik heb het gevoel dat ik na al die recht toe recht aan sokken daar wel aan toe ben. Ik denk dat ik ga voor het koffieboontje, dat ziet er zo leuk uit en is niet moeilijk.

Ook ben ik bezig met deze muts, maar aangzien het niet echt mutsenweer is ben ik bang dat die niet meer af komt deze winter.