Dagelijkse draadjes

Blogje over mijn dagelijkse bezigheden al dan niet wollig.

maandag, januari 29

Planning

De zelfgemaakte rondbreinaaldjes doen het goed. Vooral het kortste rondbreinaaldje breid lekker. De sok schiet lekker op.
Ik ben op dit moment met een aantal dingen te gelijk bezig. Nu ben ik dit altijd wel, maar dit zijn allemaal dingetjes die ik eigenlijk nu af wil hebben en dan is het lastig.

Als ik met iets bezig voel ik me schuldig dat ik niks aan de andere werkjes doe.Ik hoor die werkjes gewoon roepen. En dan ben ik ook nog een goed boek aan het lezen. Help ik kom tijd te kort. Zo ben ik dus bezig met de sok op het zelfgemaakte rondbreinaaldje, hij is alleen maar recht dus een beetje saai om te breien. De blauwe sokken heb ik gisteren afgemaakt, een vestje voor dochterlief en een paar sokken voor mijzelf. En dan is er nog het vestje op de breimachine. En dan ligt er nog het plan voor de clapotis. Ben hier nog wel niet echt mee begonnen, maar hij spookt wel door mij hoofd. De wol staat al klaar.

De blauwen sokken waren gisteren eigenlijk al af, maar toen manlief ze enthousiast aantrok bleek de ene teen groter dan de ander teen. Had ik dus ergens een telfoutje gemaakt. Aangezien de kleinere teen beter past heb ik de grote uitgehaald.

De sokken voor mijzelf zijn de six sence sokken van de six sock knitalong. Die dus eigenlijk al lang af hadden kunnen zijn, ik ben bijna bij de teen dus het einde komt in zicht.


Het vestje voor dochterlief vorderd gestaagd en gaat niet zo snel al ik zou willen. In dit tempo heb ik hem ergens in april af. Voorpanden zijn bijna af nog ongeveer zo stuk met het patroontje. Maar dan nog het achterpand.


En dan is er het vestje op de breimachine waar ik zo enthousiast aan was begonnen. De mouwen gingen goed die had ik snel af. Maar de panden willen niet. Het voorpand werd heel raar lang en smal , helemaal niet zoals ik gepland had. Bij handbreiwerk heb ik helemaal geen moeite met meerdere en minderen (model maken als het ware), maar op de breimachine is het anders. Je kan onder het breien ook niet meten en passen. En ondertussen iets veranderen gaat al helemaal niet. Kortom het patroon dat ik had gekozen is waarschijnlijk gewoon te moeilijk voor mij om met de briemachine te maken. Het is een patroon van M=M wolpost met 2 sterren. Dat wil zeggen gevorderd, ik had het dus kunnen weten. Maar ik vergeleek machinebreien met handbreien.


Afgelopen vrijdag was er weer een bijeenkomst met de breimachine groep in Heillo. Als ik dan zie wat ander maken.....ik voel me dat zo een kruk. Maar ik moet reeel blijven, sommigen breien al jaren met de machine en ik doe het nog maar net.


Tijdens het showen van mij 2 mouwen kwamen er iemand met de oplossing van versimpelen. Gewoon een rechte mouwinzet (geen kop, wel een beetje inham, maar gewoon recht houden), geen taille maar gewoon recht en de schuine overslag moest ook anders. Ik heb hierover nagedacht en zie het weer helemaal zitten. Ik ga dat rare lange en smalle voorpand uithalen en overnieuw breien. Als het dan nog niet lukt pak ik de breinaalden en maak het vest met de hand. Ik had het ondertussen al af kunnen hebben, zoveel tijd heb ik er al in gestoken.

Ik denk dat ik me maar een weekje terug trek. En dan ga ik de hele dag ga zitten breien. Met af en toe een pauze voor het goede boek.

dinsdag, januari 16

EHBO

Al weer een tijdje terug had ik voor mij moeder ook sloffen gehaakt van zelfgesponnen en geverfde wol (blauwe texelaar gemengd met mohair). Naar een paar maanden van intensief dagelijks gebruik was er een gat in de zool gesleten. Ik heb met een restje wol het gat gestopt en de slof is weer als nieuw. Ook onder deze heb ik nu ook een eerste laagje latex gesmeerd. Het is echt wonderlijk spul dat latex, heel dun en stinkt enorm. De eerste laag trekt helemaal in de wol en als het opdroogt is die rare lucht helemaal verdwenen. Nu maar hopen dat de sloffen ook echt minder slijtage gevoelig zijn geworden.

De blauwe sloffen van zoon zien er met een laagje latex onder de zool nu zo uit:

Het zelfgemaakte rondbreinaaldje lijkt wel lekker te breien. Ik zit nog te hannessen met het boordje, dat vind ik altijd het minst prettige aan een sok. Trouwens bij ieder breiwerk ben ik altijd blij als ik voorbij het boordje ben.

zondag, januari 14

sokkennaaldjes

Ik brei graag met een rondbreinaald. Ook sokken maar eigenlijk lukt het me alleen met een grote maat sokken (herensokken dus). Mijn eigen sokken of sokken voor de kinderen krijg ik niet op een 30cm naaldje, dan staan de steken veels te strak. Laatst hoorde ik over 22cm naaldjes. Maar die heb ik echt nog nooit gezien. Maar ik las ook dat je ze makkelijk zelf kon maken. Ik (of eigenlijk manlief) ben aan de slag gegaan. Ik heb superkorte sokkennaaldjes gekocht en met behulp van scoubiedoes werd het dit: De ene is 24cm en de andere is 30cm, de dikte van de naaldjes is 3.25. Ik heb niet zelf bedacht maar ik heb de tip van haar op de yahoo sokkengroep.

De sloffen van zoonlief zijn af: Niet alleen gaat haken sneller dan breien, ook verbruik je veel meer materiaal. Ik kwam voor de sokken van manlief iets van 15 gram tekort, dus had ik een bol erbij gekocht. Van die 85 gram wilde ik de sloffen voor zoon maken. Maar ik heb ruim de hele bol verbruikt voor de sloffen. Nu heb ik echt helemaal niks meer over voor de sok van manlief. Ik heb net de hiel af en moet nog de voet en teen breien. Morgen maar een nieuwe bol kopen op de markt.
Ik heb aan de onderkant een laagje latex gesmeerd. Wat is dat trouwens een raar spul dat latex, ik had het heel anders verwacht. Ik ben er benieuwd hoe het er morgen als het hard is geworden uit zal zien.

snel

Een tijdje terug werd ik gevraagd als coach voor het damtoernooi op de school van onze kinderen, aangezien ik echt geen steek kan dammen leek mij dat eerst niet zo een goed idee. Maar ik hoefde alleen maar mentale steun te geven werd mij verteld. Nou dat kan ik wel. En gisteren was het zo ver. Het was enorm leuk en zoon 2 was erg enthousiast. Hij kan leuk dammen dat wisten we maar dat hij het zo goed kon wisten we nog niet. De jonge man die zat te jureren aan zijn tafel nodigde hem uit om op de damvereniging te komen. Maar zoon twijfelt daar een beetje over, hij zit al op judo en net van de week heeft hij zich ingeschreven voor het volgende seizoen circusschool (want dat leek hem toch ook wel erg leuk). Dus ik denk dat het hierbij blijft. Volgende week is de damfinale en de groep staat op de tweede plaatst.

Wat ik gisteren ook ondekte is dat haken veel sneller gaat dan breien . Ik ben een paar sloffen aan het haken en ik ben al bijna klaar met de eerste slof. Ik denk dat ik beetje begin te begrijpen waarom er zoveel haaksters zijn.

zaterdag, januari 13

Eng

Eerst durfde ik niet zo goed, maar nu ik het wat vaker heb gedaan blijkt het is helemaal niet eng maar gewoon leuk. Ik heb het over reageren op een ander zijn/haar blog. Nu ik zelf een blog heb merk ik hoe leuk het is als er iemand een berichtje achterlaat. Ik dacht eerst altijd dat het reageren voorbehouden was aan een select groepje, dat je de blogger (blogster) op zijn minst moest kennen. Maar niks is minder waar.

Mijn voornemen voor dit jaar was eerst alle lopende projecten afmaken en dan pas aan iets nieuws beginnen. Maar aangezien ik voor de sokken voor manlief wol te kort kwam en dus een bol bij moest kopen en ik latex heb gekocht voor onder een paar (al eerder gemaakte) sloffen die begonnen te slijten; besloot zoon 1 dat hij wel een paar nieuwe sloffen kon gebruiken. Dus heb ik de haaknaald gepakt en is er nu een beginnetje van een slof. Gelukkig heeft hij niet van die grote voeten zoals manlief dus de sloffen zijn snel klaar.

En kijk eens wat leuk:
Heb ik gekregen van Judith in ruil voor sterretjes. Ik had al eerder mensen over die mini-sokjes gehoord maar begreep nooit zo goed wat je er nu mee moest doen. Tot ik ze zag op de Snb dag in Rotterdam. Het zijn gewoon schattige sleutelhangers (of tas hanger in mijn geval).

woensdag, januari 10

roodborstje tikt tegen het vensterglas aan

In de winter koop ik altijd vogelvoer en vetbollen en hang ik pindaslierten op voor de vogels die in mij tuin komen. Ik strooi het voer in een vogelhuisje en hang van alles op de boompjes, de vogeltjes komen er ieder jaar in grote getalen op af. Echt leuk om te zien.
Laatst had ik in plaats van vloeibaar frituurvet (in een fles) per abuis vast vet (in een pakje) gekocht. Was ook plantaardig en in de aanbieding dus ik was al weer trots op me zelf. Maar toen ik het in de pan deed en deze aanzetten sloeg de zwart walm ervanaf en stinken. Toen realiseerde ik me dat in onze vetpan alleen maar vloeibare vet mocht. Stom, stom....
En ik had nog wel flink ingeslagen. De meeste pakken kon ik nog terugbrengen naar de winkel, maar natuurlijk niet het pak dat ik in de pan had gedaan. Deze heb ik bewaard en met behulp van een zak vogelzaad heb ik er vetbollen van gemaakt.
Wat een kliederige klus was dat, dat vet blijft enorm plakken aan je handen en het hele aanrecht lag onder de vogelzaadjes. Gistermiddag zag ik ook nog dat je bij het kruitvat voor 99 eurocent 8 vetbolletjes koopt. Maar het is voor het goede doel (de vogeltjes) zal ik maar zeggen, nu maar hopen dat ze het ook lusten.

Hier het leuke badmat schaapje van texel, met op de achtergrond een enorm verregende tuin. Het weer is toch wel vreselijk van slag. Het lijkt gewoon wel herfst, het is ook helemaal niet koud. Ik heb nog maar amper mijn handschoenen aangehad en voor het goede is een sjaal ook veels te warm. Van mij mag het wel een flink stuk kouder worden, voelen we ons vast ook een stuk beter. Wij lopen hier in huis al weken te snotteren, het zet niet echt door maar over gaat het ook niet.
Ik hou wel van de winter, de herfst vind ik nooit zo prettig. Dat vochtige weer is niks voor mij.

Ik heb al tijden (echt al jaren) last van mij rechterheup. Nu heb ik wel vaker pijntjes ergens (spierreuma), maar dat is meestal van voorbijgaande aard. Maar die heup die blijft maar zeuren en met veel dingen heb ik er last van. Zo ook met spinnen. En ik zat me te bedenken of dat niet anders kon bijvoorbeeld de trapper aan de linkerkant en tada..... Manlief (en Betty van de Doornroosjes) kwamen op het lumineuze idee om gewoon de basisbalk om te draaien een paar gaatjes erbij te maken en de trapper zit links.
Nu ging het natuurlijk niet zo makkelijk als ik nu beschrijf, maar toch het klusje was snel geklaard door manlief. In de tijd dat ik stond te douchen draaide hij de trapper om. Het trapt een beetje onwennig zo met links maar daar moet ik vast gewoon aan wennen.

Aanstaande maandag heb ik een afspraak met de arts en krijg ik een injectie in mij heup. Op de echo van 2 weken terug was een spierletsel (door een onsteking) te zien en een licht slijtage. Dat geeft volgens hem de aanhoudende pijn. Ik heb 2 weken een onstekingsremmer geslikt maar dat heeft niks geholpen. Nu maar hopen dat de injectie wel helpt en de trapper dus eigenlijk voor niks is omgezet.

vrijdag, januari 5

texel

Weer thuis na een heerlijk (maar kort) weekje Texel. Helaas was het weer niet helemaal je van het. Het was erg regenachtig en er stond een pittig windje.
Maar ondanks het weer hebben we ons prima vermaakt. Naar de ecomare geweest, het bier museum en het maritiem museum. We zijn al vaker op Texel geweest maar waren nog nooit in het maritiem (jutters) museum geweest, zoon 2 was in het voorjaar met schoolkamp naar texel geweest en vond dat we dit jaar het juttersmuseum niet mochten overslaan. Eigenlijk waren we van plan om die ochtend naar het biermuseum te gaan maar besloten toch maar de jutters te gaan bekijken. Het bleek vreselijk leuk te zijn (wat zoon 2 al wist) echt een aanrader. Als afsluiter van de middag toch ook maar naar het biermuseum (voor manlief). Na zo een leuke en leerzame middag in het maritiemmuseum was het bier jammergenoeg een stuk minder leuk. Manlief vond het bier maar zozo smaken en het was er koud, zo koud.

Heel veel schaapjes gezien, maar geen wol gekocht. Het was niet echt weer om te winkelen. We waren ook maar 4 daagjes op Texel (eigenlijk maar 2 want vanochtend gingen we weer naar huis en dinsdagmiddag kwamen we pas aan) dus hebben we het winkelen deze keer maar overgeslagen. Wel een heel leuk schaapje gekocht, volgens mij is het gemaakt van een badmatje maar dat mag de pret niet drukken het is een schatje. En natuurlijk een fles jutter.

De eerste sok voor manlief is af en hij past. Vind ik iedere keer weer een opluchting. De tweede staat ook op de rondbreinaald dus dat schiet lekker op. Ik had heel optimistisch (of zal het pessimitisch zijn geweest) diverse breiwerkjes meegenomen. Helemaal geen tijd voor gehad.
Voor de kinderen hadden we een paar leuke films mee en aangezien ze alle drie dyslectisch zijn lezen ze de ondertiteling een beetje moeizaam dus lees ik meestal de ondertiteling aan ze voor. En ik kan best wel tegelijkertijd breien en tv/film kijken, maar voorlezen van de tv en dan breien lukt me niet helemaal. Een van de twee gaat dan de mist in.
En er was een sauna in het huisje en dat was toch wel erg lekker.


@ de appelflappen en oliebollen heb ik buiten in de tuin gebakken vandaar dat blauwbekken. Andere jaren bakte ik ze in de schuur, maar die stond nu een beetje erg vol met 6 fietsen, een (weliswaar leeg en opgevouwen) zwembad, een (ook leeg en opgevouwen) rubberboot en een schommelbank.

maandag, januari 1

Happy new year, happy new year....

Voor iedereen de allerbeste wensen voor het komende jaar met heel veel geluk en gezondheid.

Goh alweer een nieuw jaar, wat is het afgelopen jaar toch snel gegaan. Het lijkt wel alsof ieder jaar sneller voorbij gaat. Het leek mij dat er gisteren veel minder vuurwerk werd afgestoken dan andere jaren. Er ligt ook amper rommel op straat. Als ik dan lees dat er voor wel 70 miljoen vuurwerk is verkocht vraag ik toch waar al die mensen wonen.

Ik heb al weer een hoop plannen gemaakt voor het komende jaar. Zo heb ik me weer op de sokken gestort, wat zijn dat toch leuke werkjes om te maken.
Manlief klaagde over koude voeten en deed zijn (enige door mij) zelfgebreide sokken aan en vond dat het een stuk scheelde. Dus ik heb gelijk een nieuw paar op de pennen gezet. Brei met een korte rondbreinaald en heb sok 1 bijna af. Kreeg gelijk een bestelling voor sokken van zoon 1, dus die volgen na de tweede sok.
Ook het vestje voor dochterlief schiet op. Bijna twee voorpanden af, dus dan alleen nog het achterpand. Het is dat ik zo een spannend boek aan het lezen ben, anders zou het breien sneller gaan. Van de week heb ik zitten breien met het boek op schoot. Kon me er niet toe zetten om het boek weg te leggen, maar wilde ook met het voorpand van het vestje verder. Zoalng het recht toe recht aan is is er gen probleem, met een patroontje of minderingen kom ik in de knoei.
Alleen het omslaan van de bladzijde gaat zo lastig.

Maar ook wil ik zeker aan de calpotis gaan beginnen dit jaar. Ik heb witte wol gekocht en wil dit gaan verven in mooie verlopende kleurtjes. Ik denk dat de wol zeer geschikt is voor de vallende steken, mooie gladde maar toch zeer zachte wol.
Nu heb ik laatst ergens gelezen dat er iemand het patroon naar het nederlands had vertaald. Weet toch niet meer wie .... mijn engels is niet slecht dus ik kom er wel uit, maar een nederlandse vertaling zou toch wel handig zijn voor erbij. Toch maar na de kerstvakantie eens nazoeken bij wie ik dat gelezen had.

De oliebollen en appelflappen waren weer erg lekker dit jaar, dus heb ik niet voor niks de halve zondagmiddag staan blauwbekken in de tuin. Voor die flapjes zijn altijd veel werk maar véél lekkerder dan de gekochte.