Dagelijkse draadjes

Blogje over mijn dagelijkse bezigheden al dan niet wollig.

zaterdag, december 23

nog net op tijd

Hier het verlanglijstje voor de breister/wolliefhebster. Nu is mijn man altijd heel erg inventief wat betreft kadootjes voor mij dus ik 'hoef' hem de brief niet te laten lezen. En laat ik het ook maar niet doen, want ik roem hem altijd zo bij andere over zijn kado keuzes voor mij.

Nog net op tijd heb ik het rode/oranje sjaaltje voor mijn moeder klaar. Hij is voor onder de boom dus goed bekeken heb ik nog een dag. Maar eerlijk gezegd dacht ik niet dat ik het zou halen. Natuurlijk veels te laat begonnen. De wol (mohair met merino) lag er al een tijdje. Ook het patroon (zelfde als het groene sjaaltje van een tijdje terug) was al gekozen. Dus van de week begonnen eerst op te dunnen naalden dus het sjaaltje werd veels te stijf. Dikkere naalden genomen - natuurlijk niet het aantal steken veranderd, dus het sjaaltje werd te breed. Vrijdag ochtend had ik de juiste steek/naald verhouding te pakken. Na een hele dag stevig doorbreien kon ik vanochtend het sjaaltje afkanten en ben ik helemaal niet ontevreden over het eindresultaat. Als hij oma ook bevalt maak ik van de week nog een muts erbij. In tegenstelling tot mijzelf is mijn moeder een echt mutsenmens.



Ik had mezelf in mijn schoen met sinterklaas een pakketje om lucky stars te maken gegeven. Dat zijn sliertjes papier die je op een bepaalde manier (origami) moet vouwen en die lijken op een sterretje. Je geeft ze aan de gene die je geluk wenst. Mijn oudste zoon (de knutselaar) was zo enthousiast dat ik gisteren met hem nog 9 van die pakje heb gekocht (waren maar 29 cent bij de Action dus om het geld hoefde ik het niet te laten). Vanochtend heb ik met hem 150 van die kleine sterretjes gevouwen. Het werkt gewoon verslavend. Hij had een optreden met de circus school en wilde aan ieder kindje een sterretje geven voor goed geluk. Het optreden (vooral van mijn zoon natuurlijk) ging fantastisch. Het zijn er geen 150 meer want iedereen wilde er meer dan eentje hebben. Maar geen nood we hebben nog genoeg sliertjes om honderden sterretjes te maken.

donderdag, december 14

plannen

Als ik plannen maak komt daar meestal niks van terecht. Zo heb ik dus niet mijn vestje af. Ik had gehoop van het weekeinde hem af te krijgen. Ik heb 2 mouwen af en een 1/2 voorpand. Zondag avond had ik ook het achterpand af, maar halverwege het pand zat er een knoop in het draad en kwam er een hele lelijke samentrekking in het breiwerk. Ik heb dit geprobeerd te herstellen door terug te steken (ja dat kan ook op de breimachine) en weer verder te breien. Maar toen het pand af was zag je het nog. Helemaal niet mooi, aangezien het heel glad breiwerk is valt het enorm op. Dus het hele achterpand maar uitgehaald, achteraf bedacht ik me dat ik natuurlijk tot het boordje had kunnen uithalen en dat weer op de machine had kunnen zetten. Maar toen had ik het al uitgehaald.

Verder van de week helemaal geen tijd gehad om er iets aan te doen. En vandaag komt er ook niks van, dochterlief heeft een nare onsteking in haar mond. Van de zomer heeft ze dat al twee keer eerder gehad, ondere een melkkies kwam een nieuwe grotemensen kies door en die veroorzaakte een ontsteking. Beide keren is die melkkies getrokken, zo gauw die er uit was kon de viezigheid weg en trok de ontsteking weg.
Nu heeft ze het onder een melkhoektand, ze is er helemaal naar van en het doet hartstikke pijn. Straks hebben we een afspraak bij de tandarts, dus de rest van de dag zal ze op de bank hangen.
Zo iets schijnt wel vaker voor te komen, maar het is raar dat ze het al een paar keer heeft gehad. Ik hoop dat dit de laatste keer zal zijn, maar voorlopig is ze nog niet uitgewisseld er zitten nog flink wat melkkiezen en tanden.

Maar een voordeel mijn handbreiwerkje schiet lekker op en gistermiddag heb ik flink wat mohair gesponnen. Ik wil van dat mohair een sjaaltje maken voor mijn moeder en mijn idee was om het onder de boom te leggen voor kerst, dus ik moet opschieten.

----------------------

We komen net bij de tandarts vandaan en paniek en om niks. Dochterlief heeft welliswaar pijn in haar mond, maar er zit gelukkig geen ontsteking onder de tand. De melktand zit nog te vast om te wisselen en de nieuwe tand zit veels te ver naar buiten (dat wordt het derde kindje met een beugel in huize A.) dat geeft de bult en dat het zo zeer doet komt door een paar flinke aften die daar toevalig zitten. Dat ze zich niet lekker voelt heeft waarschijnlijk te maken met een virusjes waar half nederland last van schijnt te hebben en daardoor heeft ze weer die aften.
Opluchting alom en dochterlief huppelde bijna naar huis met de van de tandarts gekregen stuiterbal (ik ook opgelucht maar dan zonder stuiterbal).

zondag, december 10

and now for something completely different

Vond montey pyton vroeger altijd zo grappig. Maar goed nu dus even iets heel anders.
Zoonlief (die van 11) zit sinds een tijdje op de circus school dus de laatste tijd is alles was maar enigsinds circusachtig is een hot-item hier in huis. Hij kan eenwieleren, diaboloen, lopen op een bal, jongleren en nog meer van dat soort kunstjes.
Zo vond ik laatst het volgende bij dat filmpjes gebreuren you tube.

En dan hier toch nog onze versierde kerstboom.

Zo op de foto lijkt hij niet vol, maar hij hangt echt bomvol met ballen en versiersels.

En het is raar maar ieder jaar zijn we weer de stekkerdozen kwijt. Gelukkig vond ik een stekkerdoos in de berging. Maar die groene dingen voor buiten in de tuin - zodat de stekkers niet nat worden - nergens meer te vinden. Voor het kamperen in de zomervakantie schaffen we ook bijna jaarlijks een nieuwe aan. Er moeten dus wel 10-tallen van die dingen door het huis en de schuur zwerven. Waarschijnlijk opgeruimd op een handig plekje zodat we ze het jaar erop weer kunnen vinden.
Gisteren dus maar naar de bouwmarkt en 4 van die groene dingen gekocht. Eentje voor nu in de tuin en de ander 3 bij de kerstspullen gestopt. Ik ben benieuwd of ze er volgend nog bij zullen zitten.

zaterdag, december 9

knitty

De nieuwe knitty is er.
Staan altijd van die leuke dingen in, maar wat ik vooral erg leuk vind deze keer is dit. Zo grappig, dat dat schildje nog uit/af kan ook. Ik heb het patroontje uitgeprint en ga zeker proberen hem te maken voor mijn oppaskindje Anouk. Mijn nog te maken stapeltje is helemaal nog niet zo hoog, kan best nog wel een schilpadje bij. Op de maakster haar blog staan ze in allerlei kleurtjes
maar laat ik maar beginnen met eentje. Er ligt trouwens ook nog een beertje van pluizige (soort badsof) wol te wachten.

En mocht ik me nu helemaal gaan vervelen dan is er dit nog. Het artikel stond al in de laatste spin-off, maar de werktekening staat op de site van interweave. Lijkt me wel grappig om je eigen spinnewiel te maken. Ik heb nu een louet en die doet het prima daar niet van, maar zelf iets maken is toch wel erg leuk.
Ik heb alleen geen idee of het makkelijk te doen is of niet.

vrijdag, december 8

gezellig

Nu had ik hier een mooie foto van onze vanmiddag versierde kerstboom willen plaatsen, kan blogger niet aan mijn verzoek voldoen. Het is te druk of zo iets.
Voor sinterklaas vind ik het nog niet kunnen al die kerstversiering, maar zo gauw als de goede man weer is vertrokken krijg ik de kriebels en zin in een kerstboom.
Aangezien we een neppert hebben is die op ieder gewenst moment van zolder te pakken.
Het versieren van de boom en de kamer nam alles bij elkaar toch wel 3 uurtjes in beslag, maar we hebben nu zoveel lichtjes dat we de gewonen verlichting uit kunnen laten.

Toen we nog me z'n tweetjes waren (manlief en ik) hadden we zilverkleurige versiering en witte lichtjes. Toen de kinderen kwamen, hingen er steeds meer gekleurde dingen en van die houten figuurtjes in de boom. Ook allemaal eigen maaksel kregen een plaatsje. Maar dit jaar vond de oudste dat we al die houten figuurtjes maar niet moesten ophangen, die waren zo kinderachting vond hij. Hij wilde ze er het liefste helemaal niet in hebben, maar als het dan toch moest hing hij ze wel aan de achterkant. En ik wilde nog wel zelf dingen met ze knippen en plakken.....
Maargelukkig vond hij dat wel weer leuk. Ach hij is ook nog maar 11 jaar. Het lijkt al heel wat (hij vind zich zelf in iedergeval al heel wat), maar het is nog een ukkie.

Ik ben voor me zelf een vestje aan het breien op de breimachine (fijnbreier). En snel dat het gaat, ik heb vanmiddag een hele mouw gemaakt. Het is eigenlijk al de tweede maar die eerste heb ik weer uitgehaald, ik had een rekenfoutje gemaakt met het omreken van het patroon. Als het een beetje meezit heb ik na het weekeinde een vest af.

dinsdag, december 5

hoedje van papier

Nou geen hoedjes maar wel andere maakdingetjes van papier. Ik krijg regelmatig de newsletter van the toymaker in mijn mailbox. Een erg leuke site met allerlei dingen die je kan uitprinten en dan vouwen plakken enzo. Allemaal geinige knutseldingen. De laatste newsletter gaat over kerst. Op de site staat het onder holidays en dan christmas. Ik heb die Dodechahedrons al uitgeprint en ga ze van de week met mijn kinderen in elkaar zetten.
Ook deze sterren willen we gaan maken, staan vast heel leuk in de kerstboom.
Er staan zoveel meer leuke dingen op deze site. Leuke labeltjes om aan kadootjes te hangen, doosje om kadootje in te doen. Het schijnt dat er ook een boekje van de maakster van deze site is, maar zo met de newsletter geeft ze al een hoop grappige maakdingetjes.

Ook leuk een roze denise. Ik heb de blauwe uitvoering, maar de roze is natuurlijk nog leuker. Echte meisje breinaalden.
Toen ik net mijn denise kit (de blauwe) had gekocht, had ik eerst een beetje spijt. Het eerste project dat ik er mee probeerde te maken was een mobius, maar door al dat gewrikt met de steken raakte het koord los van de naald stukjes. Alle steken dus van de naald.
Ik heb toen alle onderdelen weer netjes in de doos gedaan en er een tijdje niet meer naar omgekeken. Miskoop, kan gebeuren dacht ik.
Maar toen had ik een keertje een bepaalde maat rondbreinaald nodig en de enige die ik had was al in gebruik. Toch maar de denise erbij gehaald en wat blijkt.... het breid heerlijk. Lekker licht in je handen, ik ben er heel blij mee. Toppie aankoop achteraf. Maar om nu ook nog zo een roze te kopen gaat me iets te ver. Misschien een keertje zo een leuk roze verleng koord erbij of zo.

zondag, december 3

er was meer

Er zat dus nog iets in de bol wol. Hele mooie houten knoopjes en en lekker ruikend kaarsje.
Ik heb een begin gemaakt voor de tas. Was nog een beetje puzzelen. Eerst had ik veels te veel steken, toen weer te weinig. Maar nu lijkt het goed. Ben nog niet verder dan het boordje, maar het breid wel lekker. Het is een enkele draad zonder twist, maar wel een stevige draad. Je trekt hem niet zomaar stuk.

Gisteren weinig wolligs gedaan. Eerst de kinderen naar sport halen en brengen. Alle drie hebben ze iets op de zaterdag. Toen kregen we visite, die bleef eten. Ik had alles al in de ochtend klaar gemaakt dus dat ging makkelijk.
Toen de eters weer naar huis waren ben ik als de gesmeerde bliksem alles gaan inpakken en klaarzetten voor vanavond, want dan vieren we pakjes avond. Als ik alles zo bekeek vind ik dat ik leuke dingen heb gekocht. Ben weer trots op mezelf.

Maar ik hoop dat ik me strakjes wat beter zal voelen; ik was vannacht ziek .... misselijk en buikpijn. Nu gaat het wel een klein beetje, maar echt lekker voel ik me niet.
Ik denk dan altijd gelijk dat het aan mijn kookkunst ligt, maar gelukkig (nou ja gelukkig) ben ik de enige die niet lekker is.
Zo nu nog maar een slap kopje thee, in iets te eten heb ik nog geen trek.